Sağlık

9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü

Uzmanlar sigarayı bırakma günü dolayısıyla bir açıklama yaparak sigarayı bırakmaya yönelik önerilerde bulundu.

Beyin tümörleri ve gırtlak kanserlerinin yüzde 99’u, beyin kanamalarının yüzde 85’i, akciğer kanserlerinin yüzde 90’ı sigaradan kaynaklanıyor. Medicana Sağlık Grubu Göğüs Hastalıkları Bölümü Uzmanı Dr. Dr. Hacer Ofluoğlu, 9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü münasebetiyle sigaranın verdiği rahatsızlıkları anlatırken, sigarayı bırakmak isteyenlere de önerilerde bulundu. Sigara tüketiminde üst sıralarda yer alan Türkiye’de son 10 yılda sigara içenlerin sayısı yüzde 52 arttı. Araştırmalar; Türkiye’de her yıl 750 bin çocuk ve gencin sigara içmeye başladığını gösteriyor, bunun en büyük sebebi ise gençlerin yetişkinleri rol model alması. Dünyanın dört bir yanında bilinçlendirme çalışmalarının yapıldığı 9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü’nde Sonoğlu, sigaranın zararları hakkında bilgiler verirken, sigarayı bırakmak isteyenlere de önerilerde bulundu.

Sigarayı bırakır bırakmaz iyileşme başlar

Uzman Dr., yaşam kalitesindeki değişimin sigarayı bıraktığınız ilk gün bile fark edileceğini vurguluyor. Ofluoğlu, şöyle konuştu: “Vücutta nikotin ve karbon monoksitin etkileri kısa sürede yok oluyor. Bu, daha kolay nefes almayı ve fiziksel kapasitenin artmasını sağlar. Sigaradan uzak durulması bağışıklık baskılayıcı etkiyi birkaç hafta içinde ortadan kaldıracaktır. 2-12 hafta içerisinde kan dolaşımı düzelmeye başlar ve öksürük şikayeti varsa azalır. Dokuz ay içerisinde öksürük ve nefes darlığı hafifler, enfeksiyon riski azalır. Akciğer fonksiyonları yüzde 5-10 oranında artıyor. Bir yıl sonra kalp hastalığı ve kalp krizi; Beş yıl sonra KOAH riski yarı yarıya azalıyor ve felç riski sigara içmeyen biriyle aynı oluyor.”

Pasif içicilerde bile akciğer kanseri riski 3 kat artıyor

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre tüm kanserlerin dörtte biri sigaradan kaynaklanıyor. Üstelik sadece sigara içenler değil, çevrelerindeki pasif içiciler de pek çok hastalık riskiyle karşı karşıya kalıyor. Sigara içenlerin yakınında yaşayan çocuklarda ani ölümlerin yanı sıra orta kulak ve solunum yolu enfeksiyonları, astım gibi hastalıklar da daha sık görülüyor. Uzman Dr. Ofluoğlu; Sigara içmenin, solunum yolu ve koruyucu siliyer yapıyı kapsayan hücrelere zarar vererek akciğerlerin her türlü hasara karşı savunmasız hale gelmesine neden olduğunu belirterek, neden olduğu hasarı ve sonuçlarını aşağıdaki gibi listeledi:

  • “Kronik akciğer hastalıklarının yüzde 80-90’ından sigara sorumludur. Kronik bronşit ve amfizem gibi hastalıklardan ölüm oranı sigara içenlerde içmeyenlere göre 2,5 kat daha fazladır. Akciğer kanserlerinin yüzde 90’ı sigaraya bağlı olup, sigara içenlerde risk 15-20 kat daha fazladır. Sigara içmeyen ancak sigara dumanına maruz kalanlarda dahi akciğer kanserine yakalanma riski 3 kat daha fazladır.
  • Beyin tümörleri ve gırtlak kanserlerinin yüzde 99’u, beyin kanamalarının yüzde 85’i sigaradan kaynaklanıyor. Mesane ve pankreas kanseri sigara içenlerde iki kat daha sık görülüyor. Böbrek kanseri riski 5 kat daha fazladır.
  • Diş taşı oluşumunu hızlandırır ve diş çürümesine neden olur. Ağız, diş eti, dil ve bademcik kanserleri sigara içenlerde içmeyenlere göre 3-33 kat daha sık görülmektedir.
  • Ateroskleroz gelişimini kolaylaştırır ve koroner arter hastalığı gelişiminde en önemli risk faktörlerinden biridir. Kalbin oksijen tüketimini artırarak damarlarda daralmaya neden olur. Sigara içenlerde kalp krizi geçirme riski 3 kat artıyor.
  • Ses kısıklığı ve kalınlaşmasına, cildin kurumasına ve sedef hastalığına neden olur. Katarakt oluşma riskini artırır.
  • Erkeklerde sperm hareketliliğini azaltır. Cinsel isteksizliğin artmasına neden olur. Sigara içen erkeklerde prostat kanseri iki kat daha sık görülüyor.
  • Hamilelerde erken doğuma, düşük kilolu veya engelli bebeklere, düşüklere ve ölü doğumlara neden olur. Erken menopoza neden olarak osteoporoz riskini artırır. Cinsel yaşamı olumsuz etkiler. “Rahim ağzı kanseri riskini yaklaşık 20 kat artırıyor.”

Muz, domates, süt ve patlıcanı tüketebilirsiniz.

Uzman Dr., sigarayı bırakma sürecinde ne kadar süredir kullanıldığına, vücut yapısına, hastalık geçmişine ve direnç gücüne bağlı olarak farklı deneyimler yaşanabileceğini vurguluyor. Ofluoğlu, bu bağımlılıktan kurtulmak isteyenlere şu tavsiyelerde bulundu: “Tüketebileceğiniz farklı yiyecek türleri, sigaranın etkilerinden daha hızlı kurtulmanızı sağlar. Sigarayı bırakırken sıklıkla tüketilen muz, domates, süt, patlıcan gibi besinlerin bu süreçte oldukça faydalı olduğu gözlemlenmiştir. Örneğin domates, yapısı gereği beyinde sigara tüketimiyle uyarılan bölgeyi etkilediği için bu dönemde tüketilmesi önerilen bir besindir. Canınız sigara içmek istediğinde bunun gibi sağlıklı yiyeceklere yönelebilirsiniz. Antrenman yapmak, spor gibi aktivitelere katılmak veya hobilerinize daha fazla vakit ayırmak da oldukça etkilidir. Düzenli olarak yürüyüş, koşma, voleybol, basketbol gibi sporlar yaparak sağlıklı bir yaşam tarzına uyum sağlarken vücudunuzu güçlendirebilir ve sigaranın zararlarından kaçınabilirsiniz. Hobilerinize ayırdığınız zamanı artırmak için kurslara ve derslere katılabilirsiniz. Keyifli vakit geçirmek sigaradan uzak durmanıza yardımcı olacaktır.” (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu