Sağlık

Yağlı Karaciğer Nasıl Önlenir?

prof. Canan Karatay, Karatay Sözü çocuklarda karaciğer yağlanmasının sebeplerini ve yol açtığı sorunları anlattı.

Canan Karatay, “Özellikle gençlerde ve çocuklarda görülen karaciğer yağlanmasından bahsetmek isterim. Geçen hafta bahsettiğimiz gibi glutatyon çok değerlidir. Maalesef karaciğer yağlanması olan çocuklarda özellikle adölesanlarda glutatyon miktarı çok düşüktür. Kalplerinde, beyinlerinde, karaciğerlerinde çok az miktarda glutatyon bulunduğu ve bu nedenle bulaşıcı hastalıklara, sık alerjilere ve her türlü toksinlere sıklıkla maruz kaldıkları bilinmektedir. Ülkemizde o kadar yaygın ki çocukların gerçekten yağlı karaciğerleri ve erkeklerin büyük göğüsleri var. Bu karaciğerin iyi çalışmadığını gösterir. Ben altmış yaşında bir doktorum, bilirsiniz, karaciğer yağlanmasına eskiden alkol göbeği denirdi. Simit denirdi. Bunu alkoliklerde gördük. Ona karşı önlem alırdık. Ama şimdi on iki, on üç yaşındakiler alkol mü içiyor? Şimdiki adı fruktoz çekirdeği, tahıl çekirdeği, ekmek çekirdeğidir. Her türlü yapay tatlandırıcı, doğal olanlar bile karaciğeri yağlandırır. Ne yazık ki onun için bu çocuklar hep hasta. Annelerin elinde hastaneden hastaneye gidiyorlar. İlaç üstüne ilaç alıyorlar. Normalde bunun en değerli nedenlerinden biri de yaygın olarak kullanılan ilaçlar, özellikle antidepresanlar, antibiyotikler, mide ilaçlarıdır. Uzun süre kullanıldığında çocuklara çokça verilir. Bunlar Glutatyonu da azalttığı için karaciğer yağlanmasını ve karaciğer fonksiyonlarını bozar.” söz konusu.

Çocuklar İnsülin Direnciyle Doğuyor

Karaciğer fonksiyonlarının bozulması durumunda karaciğerin protein, yağ, D vitamini ve hormon üretimlerinin azaldığını belirten Prof. Dr. Canan Karatay, “Ana maddeler karaciğerde yapılır. D vitamini düşüyor. Kolesterol düşer. Kolesterol ve D vitamini tüm hormonlarımızın ana bileşenleridir. Bütün bunlar karaciğerde üretilir. Ayrıca tiroid hormonları yani “T4” dediğimiz tiroid hormonu karaciğere gelir ve tiroidden salgılanır. Yeterince çalışan bir karaciğerin yardımıyla T3’e döner. Bu T3’e dönmezse hipotiroidizm ve Hashimoto dediğimiz birçok kimyasal sorun buna neden olur. Bu yüzden çocuklarımızı korumalıyız. Çocuklarımızı anne karnından korumalıyız. Bildiğiniz üzere anne karnında hamilelere uygulanan şeker yüklemesi, anne karnında bile çocuklarda insülin direnci oluştuğunu göstermiştir. Yani çocuklar insülin direnci ile doğarlar. Erişkin tip diabetes mellitus iki aylık ve on aylık bebeklerde görüldü. Bunlar hep İzmir’den yayınlandı. Çocuk hastanesinden taburcu edildi. Gösterildi. Ama kimse onları dinlemiyor. Bunun sebebi anne ve babanın gerçekten glutamatla beslenmesi, suni besinlerle beslenmesi, trans yağlarla beslenmesi ve tüm bunları bilerek veya bilmeyerek vücuda vermesidir. Özellikle mısır şurubu şekeri. Tatlı veya tuzlu her türlü çok alışkanlık oluşturan yiyecekler, pakette yer alan yiyeceklerde yer alan çok tehlikeli bir alışkanlık oluşturan konudur. Ondan uzak duracağız.” dedi.

prof. Dr. Canan Karatay

prof. Dr. Canan Karatay: “Şekersiz Şeker Diyerek Algı Yarattılar”

Canan Karatay, anne ve babaların da paketli gıda bağımlısı oldukları için yemek yediklerini hatırlatarak, “Çocuklar da bu formda, insülin direnci ve çökmüş bir bağışıklık sistemi ile doğarlar. O yüzden çok rica ediyorum çocuklarımızı bunlara alıştırmayacağız. Suç annelerde, babalarda, okullarda. Okullarda kantinlerin kapatılması gerçekten de bir kuraldır. Pazara çocuklarımızın elinden tutarak gitmek en büyük tehlikemiz. California Üniversitesi’nde profesör olan Robert Norsick, pediatrik metabolizma ve endokrin profesörüdür. Oxford’da yaptığımız bir toplantıda ona sordular. Çocuklarımıza ne vermemeliyiz? Ayrıca çocuklara paketli gıda vermeyeceğiz dedi. Hepsinin glutamat içerdiğini, hepsinin mono sodyum glutamat içerdiğini, hepsinin tatlı ve tuzlu aspartam içerdiğini unutmayın. Çocuklarımızın karaciğerlerine zarar vermeyelim. Çocukların geleceği sizin elinizde, çocuklar aspartamlı içeceklerle ve şekersiz şeker diye kandırılan yiyeceklerle yetinmiyor. Ayrıca yapılan araştırmalar sonucunda aspartamın şeker hastalığına neden olduğu gösterilmiştir. Öyle bir algı oluştu ki aslında şekersiz şeker deniliyor. Tüm yapay şekerlerin karaciğeri yağlandırdığını, insülin direncini arttırdığını ve şeker hastalığına neden olduğunu gösterdiler. Lütfen çocuklarımıza hazır mama ikram etmeyelim, rahat etmeyelim. Her şeyi evde doğal olarak üretelim ve pişirelim.” (BSHA- Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu