Sağlık

40 saniye doğru el yıkama ile hastalıklardan korunmak mümkün.

El hijyeni, enfeksiyonları önlemede ve antibiyotik direncini yaymada en etkili çaba ölçüsüdür. Çalışmalar, el hijyeni uyumunun artmasıyla bu enfeksiyonların %50 oranında azaltılabileceğini göstermiştir. El hijyeninin iyileştirilmesi, etkili enfeksiyon kontrolünün kritik bir modülüdür. Bu nedenle hastaların ve sağlık çalışanlarının güvenliği için vazgeçilmezdir. 5 Mayıs, Dünya Sağlık Örgütü tarafından Dünya El Hijyeni Günü olarak belirlenmiştir. Memorial Bahçelievler Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Funda Timurkaynak, el hijyeninin değeri hakkında bilgi verdi.

Elleri doğru yıkamamak hastalıklara neden olur

El hijyeni hastalıkların önlenmesinde değerlidir. Ellerin düzgün ve düzgün yıkanmaması bulaşıcı hastalıklara yol açabilir. Temas halindeki yüzeylerden veya elementlerden alınan mikroplar, bulaşıcı hastalıkların yayılmasında rol oynar.

  • Nezle
  • Soğuk
  • İshal
  • göz enfeksiyonları
  • cilt enfeksiyonları

El hijyeninin yanlış uygulanması veya uygulanmaması ile bu tür hastalıklar ortaya çıkabilmektedir.

Yemek hazırlarken eller mutlaka yıkanmalı

Dışarıdan eve gelirken, yemek yemeden önce ve sonra, tuvalet kullanımından sonra, çöp veya kimyasal elementlerle temastan sonra, parayla temastan sonra, hasta veya vücut yaralarıyla temastan sonra, öksürme veya hapşırma sonrasında eller yıkanmalıdır.

Hastane enfeksiyonlarına (SHIE) dikkat etmek gerekiyor

Sağlık hizmeti ile ilişkili enfeksiyonlar (HII), hasta güvenliği için önemli bir tehdit oluşturmakta ve sağlık hizmetlerinin kalitesini etkileyen değerli bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Hastalar için iş gücü kaybı, sakatlık ve ölüm gibi olumsuz sonuçlara neden olur. Araştırmalar, ABD’de 99.000 kişinin ve Avrupa’da 37.000 kişinin HCAI nedeniyle öldüğünü göstermiştir. Uzun süreli hastanede yatış ve antibiyotik gibi ek tedaviler sağlık sistemine önemli bir mali yük getirmektedir. ABD’de yapılan bir çalışmada en sık görülen 5 SHAİ yani hastane enfeksiyonları 9.8’dir. milyar dolar olarak tahmin ediliyor. Aynı zamanda, HCAI için yoğun antibiyotik kullanımı, antibiyotik direncinde bir artışı beraberinde getirmekte ve bu da HCAI’nin tedavisinin daha zor hale gelmesine neden olmaktadır.

Tüm bunları göz önünde bulundurarak; Bu, sağlık bakımı sırasında fiilen uygulandığında el hijyeninin milyonlarca hayat kurtaran ve sağlık bakımının mali yükünü azaltan yeterli bir yatırım olduğu anlamına gelir. 5 Mayıs, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından sağlık hizmetlerinde el hijyeninin değerini vurgulamak ve farkındalık yaratmak amacıyla Dünya El Hijyeni Günü olarak kutlanmakta ve her yıl konuyla ilgili farklı bir tema ve slogan belirlenmekte ve özellikle sağlık çalışanları, hastane yönetimi, milletvekilleri, enfeksiyon kontrol grubu başkanları ve sivil toplum kuruluşları için diğer açıklama ve sloganlarla tüm paydaşlarda farkındalık yaratılması amaçlanmaktadır.

40 saniye ve 10 adımda hastalıklardan korunmak mümkün!

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre el hijyenini sağlamak için el yıkamada dikkat edilmesi gerekenler var. El yıkarken bu kriterlere dikkat etmek hayat kurtarabilir.

El yıkama süreniz en az 40 saniye olmalıdır.

  1. Ellerinizi suyla ıslattıktan sonra sabunu çıkarın.
  2. Avuçlarınızı dairesel hareketlerle ovalayın.
  3. Sağ avuç içi sol elin arkasına gelecek şekilde parmaklarınızı parmaklarınızın arasında ovuşturun.
  4. Her iki el için de bire bir hareketler yapın.
  5. Avuç içlerinizi birleştirerek parmaklarınızın arasını temizleyin.
  6. Ellerin içini ve parmakların arkasını birbirine kenetleyerek yıkayınız.
  7. Baş parmaklarınızı dairesel hareketlerle ovalayın.
  8. Diğer elin ayasına dokunarak tırnakları ve parmak uçlarını dairesel hareketlerle ovun.
  9. Ellerinizi suyla duruladıktan sonra tek kullanımlık kağıt havlu veya havlu ile kurulayın.
  10. Musluğu kağıt havluyla kapattıktan sonra elleriniz güvende.

El yıkamayı öğrenmek hayat kurtarır

5 Mayıs Dünya El Hijyeni Günü’nün bu yılki sloganı “El hijyeni eylemini birlikte hızlandıralım. Ellerinizi Temizleyin – HAYAT KURTARIN”. Bu sloganla sadece sağlık çalışanları değil , Siyasetçilerden ve sivil toplum kuruluşlarından oluşan güçlü toplulukların da katkısıyla SHI ve antimikrobiyal direncin önlenmesi için daha hızlı aksiyon alınabileceği vurgulanıyor. Sağlık hizmetlerinde el hijyeninin iyileştirilmesi (alkol bazlı el antiseptiği, temiz su temini) için gerekli düzenlemelerin yapılması ve enfeksiyon kontrol programlarının güçlendirilmesinin önemi vurgulanmıştır. 5 dolar tasarruf edilebileceği belirtiliyor. Benzer şekilde, maliyetler ve güçlü sosyal adalet gündemleri ile hareket eden ve genellikle hizmet verdiği topluluklara yakın olan sivil toplum kuruluşlarının yerel, ulusal ve uluslararası düzeyde değişime öncülük edebileceği ve sağlık hizmetlerinde etkin el hijyeni sağlamaya yönelik ilerlemeyi hızlandırabileceği vurgulanmaktadır.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

arhavihaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu