Sağlık

Koldan yüzde 99 tıkalı karotid artere stent yerleştirildi.

37 yıldır taksi şoförlüğü yapan 62 yaşındaki Mehmet Karamaça, 3 ay önce bulanık görme, uyku hali ve baş dönmesi şikayetleriyle başladı. Bunların dışında ayda birkaç kez sağ kol ve bacakta geçici güçsüzlük yaşadı ancak bu şikayetler çok kısa sürdüğü için hastaneye başvurmadı.

Sağ tarafında güçsüzlük şikayeti tekrarlanınca ailesinin ısrarı ile sağlık kuruluşuna başvuran Karamaça’nın sol şah damarında beyefendisine akışı azaltan belirgin bir darlık tespit edildi. Başvurduğu merkezlerde uygulanan tedavi girişimleri sonuç vermeyince Uz. Memorial Antalya Hastanesi Nöroloji Bölümünden Dr. Elif Sarıönder Gencer’e başvuran Dr. Karamaça, bilek anjiyosu ve şah damarına stent takılması sayesinde damar tıkanıklığı ve şikayetlerinden kurtularak sağlığına kavuştu.

Kalp damarı yüzde 99 tıkalı!

62 yaşındaki Mehmet Karamaça, yaklaşık 3 aydır kronik yorgunluk, uyku hali, bulanık görme ve baş dönmesi yaşıyordu. Nedenini anlayamadığı bu yakınmalarla birlikte sağ kolunda ve bacağında birkaç kez ani güçsüzlük ve uyuşma hissetti. Sağ tarafındaki güçsüzlük ve uyuşmanın hızla düzelmesi ile önemli bir sağlık sorunu olmadığını düşünen Karamaça, ailesi tarafından bir merkeze başvurması gerektiğine ikna edildi. Uyuşmalarının nedenini anlamak için yapılan tetkikler sonucunda sol şah damarında yüzde 99 darlık oluşturan ve akışını önemli ölçüde etkileyen bir darlık tespit edildi. Bu sonuçlar neticesinde Karamaça kısa sürede hastaneye kaldırıldı.

Tedavilere cevap vermedi

9 gün hastanede yatan Mehmet Karamaça’ya damar tıkanıklığını açacak ilaç verildi. 13 yıl önce ses tellerindeki bir hastalık nedeniyle boyun bölgesine radyoterapi alan hastanın sol şah damarı darlığının cerrahi olarak tedavi edilemeyeceği (Karotis Endarterektomi) söylendi. Sol karotid artere endovasküler stent yerleştirilmesi için iki kez inguinal anjiyografi denendi ancak inguinal anjiyografi işlemi ile sol karotid artere stent yerleştirilemedi ve damar yapısı anatomik olarak uyumlu olmadığı için hastaya başka bir tedavi seçeneği sunulamadı. imkansız. 9 gün sonra damarında herhangi bir iyileşme görülmeden hastaneden taburcu edilen Karamaça, şah damarına başka bir yöntemle stent takabilecek merkez aramaya başladı. Memorial Antalya Hastanesi Nöroloji Bölümünden Uzm. Elif Sarıönder’e ulaşan Karamaça, kola yapılan anjiyo ile şah damarına stent konulabileceğini öğrendi.

“Radyasyon tedavisi aldığım için ameliyat olamadım”

Memorial Antalya Hastanesi’nde yarım saat süren girişimsel süreç sayesinde damar sertliğinden kurtulan ve sağlığına kavuşan Mehmet Karamaça, süreciyle ilgili şunları söyledi: “Şah damarım neredeyse tamamen tıkanmıştı ve bir sonuç alamadık. başvurduğumuz merkezde. 13 yıl önce ses teli kanseri nedeniyle radyoterapi aldığım için ameliyat seçeneği benim için mümkün değildi. Uzun süreli radyoterapi alan hastalarda şah damarı ameliyatı yapılamadığından bu seçenek ortadan kalkmıştı. Stent önerildi ancak bu kez aort damar yapısındaki zorluk nedeniyle 2 anjiyo denemesi başarısız oldu ve stent yerleştirilemedi. Başka bir tedavi seçeneği ararken doktorum Elif’i bulduk. Yaptığı işlem sayesinde damarlarım açıldı ve tüm şikayetlerim gitti. Doktorumla yolumun kesişmesine çok sevindim.”

Koldan şah damarına stent yerleştiren bir merkeze başvurdu.

Uz. Elif Sarıonder Gencer; “Sağ şah damarı yüzde 99 tıkalı olan hastamıza nadir bir işlem gerçekleştirdik. Bilek damarı koroner (kalp) anjiyolarda sıklıkla kullanılır, bu nedenle örneğin hasta damara ulaşmak için bilek damarını kullandık ve şah damarına stent uyguladık. Hastanın arkus aort anatomisi kasıktan (femoral arter) yapılan anjiyografide sol karotid artere ulaşmayı mümkün kılmıyordu. Bu nedenle daha önce başvurduğu merkezde kasık anjiyo girişimleri maalesef başarılı olamadı. Kardiyovasküler hastalıklar genellikle ileri yaşlarda görülür ve bu yaşta tüm damarların yapısı bozulabileceğinden endovasküler tedavi ile hasta damara ulaşmak çok zor olabilir. Merkezimizde özellikle acil müdahale gerektiren hastalarda beyin damarlarına ve şah damarına vakit kaybetmeden ulaşmak için her türlü donanıma ve tecrübeye sahibiz.

Şah damarı tıkanıklığı açılınca şikayetleri kayboldu.

Kol kateterizasyonu dahil stent işleminin yarım saat sürdüğünü belirten hasta, 1 gece hastanede kaldıktan sonra ertesi gün taburcu edildi. Dr. Sarıonder Gencer; “Yaklaşık 3 aydır kendini halsiz hisseden hastanın başında ağırlık hissi, bulanık görme ve baş dönmesi gibi şikayetleri olan hastanın stent takıldıktan sonra durumu tamamen düzeldi. Ancak bu işlemle asıl amacımız sol karotid arter tıkanıklığına bağlı ciddi ve kalıcı inmeyi önlemekti.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu