Yaşam

Yaşlılığa Gülümseyerek Bakma Oyunu “Gidiş Dönüş Moskova (Retro)” Şehir Tiyatrolarında

İstanbul Klasiklerle Buluşuyor adıyla duyurduğumuz 2022-2023 sezonu repertuarının yeni oyunu Round Trip Moscow (Retro), ailede kuşaklar arası çatışmaları ve yaşlılığın zorluklarını tüm gerçekliğiyle gözler önüne seriyor. , öte yandan dört yaşlı insanın en garip koşullarda bile kurabildikleri dostluk ve bağların öyküsünü anlatıyor. .

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Şehir Tiyatroları, İskender Galintarafından yazılmıştır Hale KuntayTercüme eden, Engin Gürmenyöneten Gidiş-Dönüş Moskova (Retro)sen   seyirciyi meşgul ediyor. 12 Nisan 2023 Çarşamba günü saat 20:30’da Müze Gazhane Prof. Dr. Sevda Şener Sahnesi’nde prömiyerini yapıyor.

Yalnız Bir Adam ve Üç Nedime

Hayatı boyunca küçük bir şehrin çatılarını tamir ederek geçimini sağlayan Nikolai Mihayloviç Chmutin, eşinin ölümü üzerine kızı ve damadıyla birlikte Moskova’da yaşamaya başlar. Büyük şehrin kaosuna ve kalabalığına alışamayan Çmutin, sakin ve huzurlu bir hayat sürmeyi umarak köklerine dönüp köye yerleşmek ister. Babasının köyde yalnız yaşayamayacağını düşünen kızı Ludmilla ve anlaşamadığı damadı Leonid, onunla evlenme planları yapmaktadır. Leonid, Chmutin’in içlerinden birini eş olarak seçeceğini umarak üç yalnız kadını evine davet eder. Üç gelin adayı aynı anda eve gelince işler iyice karışacaktır.

Çehov’dan Esinlenilen Bir Oyun

Oyunun yönetmeni Engin Gürmen, Round Trip Moscow’u (Retro) şöyle anlatıyor:

“Oyunun konusu yalnızlık ve sevgisizlik üzerinedir. Ancak karamsar bir oyun izleyeceğinizi düşünmeyin. Tıpkı gerçek hayatta olduğu gibi karamsarlık ve bizi gülümseten hatta yer yer güldüren sahneler, tıpkı Çehov’un oyunlarında olduğu gibi iç içe geçmiş durumda.

Evet, yaşlılık ve bir gün yalnız kalmak kaçınılmaz olarak bizi bekliyor. Ama gülümseyerek ama sanatın gücüyle katlanmak mümkün olacak diye düşünüyorum.

Oyunun tüm yaratıcı ekibine teşekkür ederiz. Ancak en büyük teşekkürü benimle bu yolculuğa çıkmayı kabul eden eski dostlarım, büyük oyuncular sevgili Hikmet Körmükçü ve sevgili Zihni Göktay’a borçluyum.”

Dramaturji Başak Erzi, dekor tasarımı Barış Dinçel, kostüm tasarımı Sebahat Çolakoğlu, koreografi Doğan Şirin, ışık tasarımı Murat Selçuk ve efekt tasarımı Harun Özdamar’a ait; Nesrin Kadıoğlu’nun fotoğrafladığı oyunda Aybar Taştekin, Ayşe Nurseli Tırışkan Akpınar, Esra Ülger, Hikmet Körmükçü, Mahperi Mertoğlu, Zihni Göktayrol alır.

Oyun 12-15 Nisan 2023 tarihlerinde Müze Gazhane Prof. Dr. Sevda Şener Sahnesi’nde oynandı.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu