Haber

Akbank Hackathon: DisasterTech’in Kazanan Takımları Belli Oldu!

Akbank Hackathon: DisasterTech’in Kazanan Grupları Belli Oldu!

Akbank LAB’ın bu yılki Hackathon etkinliği, doğal afetler öncesinde, sırasında ve sonrasında hayatları koruyacak ve kurtaracak çözümler geliştirmek üzere teknoloji tutkunlarını bir araya getirdi. ‘Afet teknolojileri’ temasıyla düzenlenen etkinliğin finalisti PharGen-Z olurken, ikincilik ödülü City Guard grubuna, üçüncülük ödülü ise Terappim’e verildi.

Akbank, finans ve teknolojinin onarıcı gücüyle değer yaratmaya odaklanan Hackathon yarışında bu yıl afet teknolojilerine odaklandı. Akbank LAB ve imece iş birliğiyle düzenlenen ve 176 farklı ekipten 500’e yakın kişinin başvurduğu Akbank Hackathon: DisasterTech, 14 Ekim’de online olarak başladı. Afet yönetimi alanında teknolojinin gücünden yararlanarak toplum için projeler geliştirdik. 22 Ekim’de Sabancı Center’da düzenlenen yarışmanın finalinde 10 farklı fikir değerlendirilmek üzere komiteye sunuldu. Başarılı projeler arasında PharGen-Z, City Guard ve Terappim kazanan gruplar oldu.

Akbank Bireysel Bankacılık ve Dijital Analitik Genel Müdür Yardımcısı Burcu Civelek Şanlı, hackathon kapsamında geliştirilen tüm projelerin geleceğe dair umut kaynağı olduğunu belirterek; “Yakın geçmişte yaşadığımız felaketlerde ürün, hizmet ve hizmet geliştiricilerin çok kısa sürede arama kurtarma faaliyetlerine yardımcı olabilecek araçlar geliştirdiklerini gördük. Buradan hareketle bu yıl her yıl düzenlediğimiz Akbank Hackathon etkinliklerini afet öncesi, afet ve afet sonrası ihtiyaçlara yönelik fikir geliştirmeye odakladık. Akbank Hackathon: DisasterTech etkinliğinin açılışını afet teknolojilerine yönelik çözümler geliştirme davetiyle açtık. Akbank olarak bu heyecan verici Hackathon deneyiminin sonuçlarının afet öncesinde, sırasında ve sonrasında hayatların korunmasına ve kurtarılmasına yardımcı olması en büyük dileğimizdir.” söz konusu.

Akbank İnsan ve Kültür Genel Müdür Yardımcısı Pınar Anapa, “Akbank Hackathon: DisasterTech, karşılaştığımız felaketlerdeki çeşitli risklere karşı teknoloji desteğiyle yenilikçi çözümler üretmeyi hedefledi. Çevrimiçi olarak başlayan Hackathon deneyiminde gruplar, geleceğin afet teknolojilerini şekillendirmek amacıyla afetlerin etkilerini hafifletmek ve uyarlamak, afet yönetimini planlamak ve afet bölgesinde lojistik fırsatları geliştirmek için çalıştı. Destekçilerimizden gelen konukların ağırlandığı ve afetler alanında karşılaşılan zorluklara ilişkin öngörülerin aktarıldığı “Noktaları Birleştirmek: Afetlerde Teknoloji, Finans ve İnsani Yardım” panelinde, Akut Vakfı, İhtiyaçsızlık Haritası ve UNDP, 2019 yılındaki deneyimlerini aktardı. etki açısından bu alan; Ak Portföy, Türkiye Bilişim Vakfı ve Microsoft, finans ve teknoloji perspektifinden yorumlarını bizlerle paylaştı. Pahalı proje fikirlerinin geliştirildiği bu gezinin afet yönetimini güçlendireceğine ve ülkemizdeki seferberliğin bir parçası olacağına inanıyoruz. Tüm personelimiz, onlara rehberlik eden kurumlar, mentor ağımız ve jürimiz.

“Seni kutlarım.” söz konusu.

Afet Teknolojilerinde En Yeterli ve Yenilikçi Analizler Yarıştı

Akbank Hackathon: DisasterTech’te geliştiriciler, yazılımcılar, tasarımcılar ve bu alana ilgi duyan öğrenciler, afet yönetimine yönelik yenilikçi çözümler geliştirerek, teknolojiyle daha güvenli ve güçlü afet yönetim sistemleri geliştirmeye odaklandı. Akbank Bireysel Bankacılık ve Dijital Analitik Genel Müdür Yardımcısı Burcu Civelek Büyük ve Akbank İnsan ve Kültür Genel Müdür Yardımcısı Pınar Anapa, finans, etki ve teknoloji temasının hakim olduğu Akbank Hackathon: DisasterTech etkinlik heyetinde finans odağını temsil ederken; İhtiyaç Haritası Yönetim Kurulu Üyesi Esra Arslan ve UNDP Hızlandırma Laboratuvarı Analiz Haritalama Müdürü Gülşah Eker etki alanında; Teknoloji uzmanlığı açısından Microsoft Türkiye Müşteri Deneyimi Genel Müdür Yardımcısı Cavit Yantaç ve Microsoft Türkiye Finansal Hizmetler ve Kamu Müşterileri Satış Genel Müdür Yardımcısı His Ateş yer aldı.

Jüri üyelerinin yaptığı değerlendirmeler sonucunda Akbank Hackathon: DisasterTech finalistleri arasında birinci olan takıma 100.000 TL, ikinci takıma 60.000 TL, üçüncü takıma ise 40.000 TL ödül verildi.

Hackathon’da birincilik ödülü kazanan PharGen-Z, afet sonrası sağlık hizmetleri alanında kritik bir ihtiyacı karşılıyor. Ekibin ‘İlaç Dolabı’ adını verdiği projesi, hastaların afet anında ihtiyaç duydukları ilaç takviyelerine hızlı ve kolay bir şekilde ulaşabilecekleri bir platform oluşturma fikrine dayanıyor. Bu kapsamda eczane ve sağlık hizmetleri alanındaki sorunları değerlendiren grup, hastalarla eczacıları doğrudan veya ilaç talepleri üzerinden buluşturan ve eczacıların ihtiyaç duydukları ilacı hastalara tam anlamıyla koordineli bir şekilde ulaştırabilmelerini sağlayan bir uygulama geliştirdi.

İkincilik ödülüne layık görülen City Guard ekibi, afet sonrası hasar gören bina ve alanların modüller ve sensörler yardımıyla tespit edilmesini sağlayan ‘Sense Earth’ projesini geliştirdi. Projeyle City Guard, çöken binaların, kapalı yolların veya kullanılamaz durumdaki köprülerin hızlı tespiti yoluyla afet yönetim süreçlerinin desteklenmesine odaklanıyor. Stratejik noktalara yerleştirilecek güneş enerjisi ve uydu internetten güç alan modül ve sensörler sayesinde afet sonrası yaralanma ve can kayıplarının önlenmesi ve acil yardım operasyonlarının güçlendirilmesi amaçlanıyor.

Etkinlikte Terappim üçüncülük ödülünü kazandı. Grubun çözümü, afet sonrası sağlık çalışanlarının iş yükünü hafifletmenin yanı sıra fizik tedavi ihtiyacı olan hasta ve yaralılara da hızlı ve güvenilir hizmet sunmaya odaklanıyor. Bu ihtiyaçları analiz etmek için geliştirilen yenilikçi Terappim taşınabilir uygulaması sayesinde fizyoterapistler, hareket kütüphanesindeki hareketlerden hastaya bireysel eğitim programı oluşturup, hasta pozu varsayım teknolojisi ile hareketlerin kontrollü bir şekilde gerçekleştirilmesine olanak tanıyabilmektedir.

Kolektif Bir Değer Yaratıldı

Akbank Hackathon: DisasterTech etkinliğine, kurtarma ve izleme çözümleri başta olmak üzere teknoloji yetkinliğiyle Microsoft, SDG Yapay Zeka Laboratuvarı ve Türkiye’yi bilgi toplumuna dönüştürme deneyimiyle Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) katıldı. Toplumların güçlü süreçlerine destek olmak için çalışan İhtiyaç Haritası, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve BM Gönüllüleri, sahadaki deneyimlerini paylaştı. Ak Portföy, finansal kaynaklara erişim ve yatırım konusunda rehberlik sağlamak amacıyla katılımcıların yanında yer aldı. Aynı zamanda aralarında gönüllü Akbank sakinlerinin de bulunduğu Akut Vakfı, Atölye, DNDLAB, Impact Hub Ankara, Sivil Uzay Eylem Ağı, Mahalle Afet Gönüllüleri, Mentol Protokolü, Teyit.org, Tider, TOG ve YUVA’dan uzmanlar bilgi veriyor ve bilgi veriyor.

Tecrübeleriyle proje fikirlerinin geliştirilmesine destek sağladı.

Gelecek yıl Akbank LAB tarafından düzenlenecek Hackathon etkinliği, yenilikçi temasıyla teknolojik fikirlerin ekosisteme kazandırılmasında katalizör olmaya devam edecek.

Detaylı bilgi için: www.akbanklab.com/tr/akbank-hackathon-disastertech

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu