Haber

Yüzyılın felaketinin 120. gününde Kocaeli’de deprem paneli

KOCAELİ (İGFA) – 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş depremlerinin 120. gününde “120. “Depreme Genel Bakış ve Depremin Hukuki Boyutu Paneli”nin 1. gününde Kocaeli’den gerçekleştirildi.

Kocaeli Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen panelde depremlere ilişkin pek çok veri ortaya çıkarılırken, depremin jenerik boyutu da masaya yatırıldı. Kocaeli Kongre Merkezi’nin fuaye alanında 1999 Gölcük ve 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinden görüntülerin olduğu bir fotoğraf standı vardı.

Panel, Kocaeli Üniversitesi, Körfez Ticaret Odası, Kocaeli Ticaret Odası, Gebze Ticaret Odası, Kocaeli Müteahhitler Birliği, İnşaat Mühendisleri Odası Kocaeli Şubesi, Mimarlar Odası ve Mimarlar Odası Kocaeli Şubesi’nin katılımıyla gerçekleştirildi. Nakliye.

“DEPREM BÖLGESİNE SORUNSUZ YARDIM ULAŞTI”

Panelin açılışında konuşan Kocaeli Vali Yardımcısı Ekrem Çalık, “6 Şubat’ta büyük bir şokla uyandık. Depremden birkaç saat sonra Sayın Valimiz deprem bölgesine hareket etti. Kocaeli’den inanılmaz bir seferberlik ile tüm yardımlar sorunsuz bir şekilde deprem bölgelerine ulaştı. Bunu meslektaşlarım, vali yardımcılarım, kaymakamlarım, Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyeleri, ticaret odaları, OSB’ler ve tüm Kocaeli halkı sayesinde sağladık. Yardım istemedik, sadece yardımı organize etmeye çalıştık. Gençlerimizle karınca gibi çalışarak yardımları sorunsuz bir şekilde organize ettik” dedi.

“ÇOCUKLARIMIZ KÖKLERİNE GERİ DÖNDÜ”

Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürk, “Bugün buraya gelmemizin sebebi, geçmişin acı dolu hatıralarını hatırlamak ve geleceğe umutla ses vermektir. Kahramanmaraş sarsıntılarının üzerinden 4 ay geçti ama yüreğimizdeki yaralar hala taze. Kocaeli Üniversitesi olarak deprem öncesi ve sonrası birçok girişimde bulunduk. Kocaeli Üniversitesi olarak deprem öncesi için birçok program yürütüyoruz. Çeşitli senaryolarla deprem ve diğer afetlere yönelik tatbikatlar yapıyoruz. Hatta yol ve trafik açısından üniversitemizde hastanemize gelebilecek yoğunluğun bile oluşabilecek senaryolardan planlamasını yaptık. Kampüs içi yolların açılması için Büyükşehir Belediyesi ile iş birliği yaptık. Depremden sonra inanılmaz şeyler gördük. Öğrencilerimizi ve çocuklarımızı hep y kuşağı ya da z kuşağı olarak adlandırarak değerlendirdik ama depremden sonra çocukların köklerine geri çekildiğini gördük. Öğrencilerimiz ve çocuklarımız Anıtpark yerleşkemizde inanılmaz bir gayret gösterdiler.”

“KOCAELİ’NİN TOPRAK SINIFI 2004-2008 ARASINDA BELİRLENMİŞTİR”

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Osman Günler, “Kocaeli Büyükşehir Belediyesi olarak öncelikle 2004 yılında Büyükşehir Belediye sınırları ve il sınırlarının ardından depremle ilgili çok önemli çalışmalar yapıldı. Özellikle imar planlarında yer alan temel zemin etütlerinin güncellenmesi için çalışmalar yapılmıştır. Yakın dönemde meydana gelen 6 Şubat depremlerinde zemin sınıfının değeri görüldü. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi olarak 2004-2008 ortalarında Kocaeli’nin tamamı için taban sınıfı belirleme konusunda TÜBİTAK ile bütüncül bir çalışma yaptık ve imar planlarına altlık oluşturduk. Bu panelden çıkacak sonuçlar Kocaeli’nin geleceği hakkında bizlere bilgi verecektir” dedi.

Moderatörlüğünü yine sunucu Mehmet Akif Ersoy’un yaptığı panelde, Prof. Türkiye ve Japonya’daki deprem afetlerinin farklılıkları, Prof. Dr. Mücahit Opan, Sarsılan bölgeden izlenimler ve bölgemizde yapılması gerekenler, Prof. Dr. Şerif Barış, deprem gerçeği ve yapılması gerekenler ve Prof. Dr. Mustafa Yıldız, titremenin toplum ruh sağlığı üzerindeki çok yönlü etkilerini anlatan sunumlar yaptı.

kofcazajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu