Haber

KDK’dan görme engellilere yönelik ‘ayrımcı tutum’ kararı

Kamu Müfettişliği Kurumu (KDK), görme engelliler için noterlik işlemlerinde 2 tanık bulundurma uygulamasına ‘ayrımcılık’ gerekçesiyle son verilmesi için Adalet Bakanlığı ve Türkiye Noterler Birliği’ne tavsiyede bulundu.

KDK, 2022 yılında şahit olmadığı için noterden alamayan görme engellinin başvurusunu değerlendirdi. KDK, söz konusu kişinin mağduriyeti ile ilgili kurumlardan görüş aldı. Sonuç olarak, Adalet Bakanlığı ve Türkiye Noterler Birliği’ne engelli vatandaşların tanık bulundurma zorunluluğuna son verilmesi tavsiyesinde bulunulmasına karar verildi. Kararda, Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmeler, anayasa ve yasalar kapsamında ayrımcılığın yasak olduğu ve bu yönde yasal güvencelerin bulunduğu belirtildi.

‘Noter Kanunu’nda görme engellilerin talep etmeleri halinde işlemlerini 2 tanık huzurunda da gerçekleştirebilecekleri belirtilmiş olup, daha sonra çıkarılan genelge kapsamında 2 tanık bulundurma zorunluluğu getirilmiştir. Görme ve işitme engellilerin noterlik işlemlerinde karşılaştıkları bu durumun ‘Engelsiz Adalet Çalıştayı’nda da gündeme geldiği kaydedildi.

Gelişen teknoloji ile birlikte engelli bireylerin sosyal hayata katılımının yaygınlaştığı, görme engelli bireyin yardıma ihtiyaç duymadan her türlü belgeyi okuyup inceleyebildiği kaydedildi ve 2 tanık zorunluluğunun ortadan kalktığı kaydedildi. noter işlemlerinde ‘ayrımcı bir tavır’ söz konusudur. Kararda, “Adalet, görme engelli bireyleri farklı muameleye tabi tutarak, ‘eşitlik’ ilkesine aykırı ve ayrımcılık yasağını ihlal eden uygulamaya son verilmesi, bu yöndeki teknik çalışmaların tamamlanması yönünde yönlendirilmiştir. makul bir süre içinde yapılması ve çalışmaların belirli bir program dahilinde kamuoyu ile paylaşılarak tamamlanması için Dışişleri Bakanlığı ile Türkiye Noterler Birliği’ne öneride bulunulmasına karar verildi.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu