Haber

İbb Şehir Tiyatroları Yeni Sezon Oyunlarını Açıkladı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Şehir Tiyatroları yeni dönem repertuarını açıkladı. Şehir Tiyatroları döneme 16-17 Eylül tarihlerinde Harbiye Cemil Topuzlu Açık Hava Tiyatrosu’nda sahnelenecek “Bu Vatan Bizim” oyunuyla başlayacak.

İBB Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Ayşegül İşsever, Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde düzenlenen basın toplantısında yeni dönem oyunlarını duyurdu.

109 yıllık bir geçmişi geride bırakan İBB Şehir Tiyatroları, yeni sezon repertuarını Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde düzenlenen toplantıyla basın mensupları ve kültür-sanat camiasıyla paylaştı.

16 Eylül’de açılacak yeni tiyatro sezonunda, Shakespeare’den Tolstoy’a, Turan Oflazoğlu’ndan Haldun Taner’e klasik yazarların eserlerinin yer aldığı zengin bir repertuvar tiyatro severleri bekliyor.

İBB Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Ayşegül İşsever’in yeni dönem oyun ve eserlerini paylaştığı basın toplantısında, İBB Genel Sekreter Yardımcısı Bakan Bakanlık Polat, Kültür Daire Başkanı Tolga Volkan Aslan, Şehir Tiyatroları Müdürü İlyas Ceran, Müdür Yardımcısı Oytun Askeroğlu, Genel Sanat Yardımcısı Yönetmen Can Başak, Emrah Özertem ve Tankut Yıldız’ın yanı sıra çok sayıda sanatçı katıldı.

Ayşegül İşsever, konuşmasına Cumhuriyetin 100’üncü yılı anısına sahnelenecek “Bu Vatan Bizim” adlı oyundan bahsederek başladı ve şunları söyledi:

“CUMHURİYETİN 100. YILINA SAYGI: ‘BU VATAN BİZİM’: Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yıl dönümünü kutladığımız bugün, başta Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, bu toprakları vatan kılan, adını bildiğimiz veya bilmediğimiz tüm kahramanlarımızı saygıyla anıyoruz. hemen her evi cepheye çeviren, canı pahasına vatanını savunan silahlar. İstanbul Şehir Tiyatroları ailesi olarak, geçmişini günümüz gençlerine ve gelecek kuşaklara doğru ve doğru anlatamayan toplumların sağlıklı bir şekilde ayakta kalamayacağını biliyoruz. Bizler de İstanbul Şehir Tiyatroları olarak böylesine değerli bir zaman diliminde tarihi, kültürel ve sanatsal mirasımızın bilinciyle, misyonumuzu en doğru şekilde yerine getirebilmek için ‘Bu Vatan Bizim’ diyerek dönemi açıyoruz. sorumluluk. Dün, bugün ve yarın ne tür zorluklarla karşılaşırsak karşılaşalım, ‘Bu Vatan Bizim’ diyeceğiz ve tıpkı 100 yıl önce anneannelerimiz, dedelerimiz gibi, gözümüzü kırpmadan sorumluluk almaya devam edeceğiz. Darülbedayi’den İstanbul Şehir Tiyatrosu’na, Osmanlı’dan Cumhuriyet’e kadar uzun bir sanat yolculuğunu miras alan ve bugün ülkemizin en önemli sanat kurumunda yer alan bizler, bu sorumluluğu hissediyoruz ve her zaman perdelerimizi ilk olarak açtık. İzleyicilerimizin huzurunda ve ardından tarihin huzurundayız ve bunu yapmaya da devam ediyoruz. Ustalarımızdan öğrendiğimiz bu gelenek, yaşadığımız tüm zorluklara rağmen bizi hep ayakta tutmuş, geleceğe güvenle bakmamızı sağlamıştır. İBB Şehir Tiyatroları olarak Cumhuriyetimizin 100. yılı olan 2023-2024 tiyatro dönemini, 16 Eylül Cumartesi günü Harbiye Cemil Topuzlu Açık Hava Tiyatrosu’nda sahnelenecek ‘Bu Vatan Bizim’ adlı oyunumuzla açıyoruz. 17 Eylül Pazar.

BAŞARILI BİR DÖNEMİ GERİDE BIRAKTIK: Geçtiğimiz yıl toplam 1.535 gösterim sonucunda 506 bin izleyiciye ulaştık. Salonlarımız yüzde 90 doluluk oranıyla seyircimizi ağırladı. Açıkladığımız 2 yıllık repertuvarın yüzde 75’ini gerçekleştirdik. Oyuncularımızın, teknik ekibimizin, idari çalışanlarımızın ve diğer çalışanlarımızın tiyatro sanatına olan sevgisinin ve kurumumuza olan sorumluluklarının bir göstergesi olarak oyunlarımız ödüller aldı. Bir oyuncu olarak aldığımız en büyük ödülün seyircimizin ilgisi, takdiri ve arzusu olduğunu en içten duygularımla söylemek isterim. Onların alkışları her türlü ödülün üstündedir. Bu repertuvarı oluşturup izleyicimize sunarken elbette yalnız değildik. Bu başarıda, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ailesinin bir parçası olarak desteğini her zaman yanımızda hissettiğimiz liderimiz Ekrem İmamoğlu’nun bir sanat kurumuna yönelik samimi, samimi ve saygılı yaklaşımının büyük payı var.

İNSANA VE HAYATA DUYARLI BİR KURUMUZ: Hepimiz kurgunun bile sınırlarını zorlayacak büyük felaketlere, yıkımlara tanık olduk. Başta koronavirüs salgını olmak üzere ülkemizi ve dünyayı derinden sarsan toplumsal olaylar yaşadık. İnsan olarak biz de bu deneyimlerden etkilendik. Etkilendik. Şimdi bunları aşamamışken 6 Şubat’ta 11 ilimizi derinden etkileyen ve yok eden büyük bir deprem yaşadık. Gün dayanışma günüydü. Depremden etkilenen kardeşlerimiz için seferber olduk. Depremzedeleri soğuktan korumak için terzilerimiz termal iç çamaşırı dikti ve bu giysiler Yenikapı Adaptasyon alanından deprem bölgesine hızla taşındı. Daha sonra ihtiyaca göre temizlik malzemesinden ilaca kadar geniş bir liste için tüm çalışanlarımız seferber oldu. Çocuklarımızı unutmadık, ‘Umuda ve Kardeşliğe Hediyeler’ dedik. Hem çalışanlarımızın hem de çocuk izleyicilerimizin getirdiği oyuncakları deprem bölgesindeki çocuklarımıza gönderdik. Minik dinleyicilerimiz de kendilerine dayanışma mektupları yazarak duygularını dile getirdi. Bölgeye giden sanatçılarımızla birlikte düzenlediğimiz oyunlar, yaratıcı drama ve etkinliklerle çocuklara ulaşmaya devam ettik. Birlik ve beraberliğin etkilerini sahada bizzat yaşadık. Çocuklara ve ailelerine manevi ve manevi destek sağladık. Benzer çalışmaları İstanbul’da depremden etkilenen ailelere yönelik de hayata geçirdik.

KÜTÜPHANELERDE AYRICA MEVCUTTUR: İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin en değerli projelerinden biri olan yeni nesil kütüphanelerin her bölgede açılması ve erişilebilirliğin sağlanması sürecinde paydaş olmaktan büyük mutluluk duyduk. Kitap teması üzerinden gençleri ve sanatçıları bir araya getiren bir söyleşi serisi hazırladık. Gençlere rol model olabilecek tanınmış aktörlerle tanışmanın gençlerin kitapla tanışmasında motivasyon yaratacağı fikrinden yola çıktık. Önemli kişilerin isimleriyle bağlantılı olarak kütüphanelerin aldığı isimlerle karşılaştırıldığında; Yazarın tanıtıldığı, hayatının ve eserlerinin anlatıldığı, eserlerinden okumaların yapıldığı söyleşiler düzenledik. Çocuklarımıza kitap okuma, kitap seçme, kütüphaneyi tanıma, kütüphane kurallarını öğrenme konularında etkinliklere yer verdik. Bu etkinliklerde çocuklarımız kitap temalı kostümler giyen oyuncu-eğitimciler tarafından karşılanıp yönlendirildiler. Çocukların yaratıcılıklarını ortaya çıkarmalarını, ifade becerilerini geliştirmelerini, kitaplarla bağ kurmalarını, kitap oluşturma aşamalarını deneyimlemelerini amaçlayan atölyeler gerçekleştirdik. Müzikli masal atölyelerinde hem eğlenen hem de öğrenen katılımcı çocuklarımızla bir aradaydık. Klasik sanatlarımız Meddah ve Karagöz’ün interaktif sunumlarıyla kültürel mirasımızı çocuklara ve gençlere aktarmayı hedefledik.

EKİM AYINDA YENİ KLASİKLER: İki yıldır açıkladığımız repertuarımızın hazırlık aşamasındaki projelerini tamamlayarak yeni dönem boyunca seyircimizi tiyatronun klasik eserleriyle tanıştırmaya devam edeceğiz. Aynı zamanda son dönemden itibaren oyunlarımız da sahnelenecek. Seyircilerimizin heyecan duyacağı yeni oyunlarla Ekim ayında perdelerimizi açıyoruz. Tolstoy’dan Aleksender Popovski’ye Savaş ve Barış, Alison Gregory’den Hülya Karakaş’a Ben Medea Değilim, Ali Gökmen Altuğ’dan Lucy Kirkwood’a Sivrisinekler, Nick Whitby’ye göre Yaşamak mı Ölmek mi? Bertolt Brecht’in yazdığı Galileo’nun Hayatı Hüseyin Köroğlu’nun yönetmenliğini Nurullah Tuncer üstleniyor. Önümüzdeki aylarda bir Türk tiyatro klasiği olan Haldun Taner’in “Gözlerimi Kaparım, Görevimi Yaparım” adlı oyunu da önümüzdeki aylarda bu repertuarda yer alacak.

100. YIL DENEME SAHNE: Şehir Yazar Arıyor Projesi, başta gençlerimiz olmak üzere profesyonel yazar olmak isteyenler tarafından büyük ilgiyle karşılandı. Bu proje kapsamında yazar, yönetmen ve dramaturg ile çalışmaya katılan yazar adaylarımızın yazdığı yeni metinler tiyatro literatürümüzü zenginleştirdi. (Atölye çalışması sonucunda ortaya çıkan metinler Şehir Tiyatrosu Sanatçıları tarafından seslendirilerek seyirciyle buluştu.) Onların coşkusu ve heyecanı bizi de aynı derecede heyecanlandırdı ve 100. Yıl Deneme Aşaması sürecini başlatmayı planladık. Bu dönem hazırladığımız yeni atölye çalışmaları ile yazar adaylarımıza daha fazla katkı sağlayacak ve onların yazmaya ilk adımlarını olumlu yönde etkileyecek bir çalışma programı hazırlıyoruz. Alanında deneyimli yazarlarımız eşliğinde yazma serüvenine daha güçlü bir bakış açısıyla başlayacak olan gençlerimizin ve yeni yazar adaylarımızın, kendi bakış açılarıyla hayata, insanlığa ve dünyaya büyük zenginlikler katacağına inanıyoruz. Bu dönem oyun yazarlığı atölyemize ek olarak öğrenci veya lisansüstü yönetmen, dekor, kostüm, müzik ve ışık tasarımcısı adaylarına kurumsal bir firmada çalışma şansı sağlayacak 100. Yıl Deneme Aşaması çatısı altında oyun prodüksiyon atölyesi oluşturmak istiyoruz. yapılandırın, üretin ve en önemlisi tanışın. . Cumhuriyetimizin 100. yılında güzellikler yurdunda genç sanatçılarımıza merhaba diyeceğiz.

LİSELER DE GENÇ GÜNLERİNDE: Önce pandemi, ardından deprem ve seçim nedeniyle çok sıkışık bir takvim içinde olduğumuz için 2 yıl boyunca lise öğrencilerimizi Genç Günler’e dahil edemedik. Bu yıl lise öğrencilerimizin sesini duyuyor ve onların da Gençlik Günleri’nde oyunlarıyla yer alabilmeleri için programımızı genişletiyoruz.

İSTANBUL ŞİİRLE BULUŞMAYA DEVAM EDECEK: Geçtiğimiz yıl ‘İstanbul Şiirle Buluşuyor’ başlığıyla izleyicilerimizi usta şairlerimizin evrenine davet etmiştik. İstanbul Şiirle Buluşuyor etkinlikleri Müze Gazhane Meydanı Sahnesi’nde ücretsiz olarak izleyicilerimizle buluştu. Bu etkinlikler o kadar ilgiyle takip edildi ve talep edildi ki, dünyanın en güzel şehri olan İstanbul’umuzun şiirle buluşmaya ne kadar ihtiyaç duyduğunu anladık. Şiir gibi bir şehir olan İstanbul’u ve izleyicilerimizi önümüzdeki dönemde de yeni şairlerimizle buluşturmaya, onları şairlerimizin evrenine götürmeye, duygularını paylaşmaya, sözleriyle tanıştırmaya devam edeceğiz. Önceki dönemden devam edecek etkinlikler ve eklenecek yeni etkinliklerle İstanbul Şiirle Buluşuyor, şehrin gündelik telaşında nefes alabileceğimiz bir şiir durağı olarak repertuarımızda ve hayatımızda var olmaya devam edecek. İstanbul Şehir Tiyatrosu 110. yaşına girmeye hazırlanırken, tarihinin her döneminde izleyicisiyle birlikte büyük işlere imza attı. Bu kurumun bir parçası olarak tüm arkadaşlarıma emeklerinden ve iyilik yurduna mensup olmalarından dolayı teşekkür ediyorum. İzleyicilerimizle buluşacağımız günler yaklaşırken hepimiz büyük bir heyecan içerisindeyiz. Yeni tiyatro döneminin hepimiz için keyifli geçmesini diliyorum. Bugün gelip bizimle olduğunuz için teşekkür ederiz.”

MAHİR POLAT: ŞEHİR TİYATROLARI DEPREM BÖLGESİNDE TOPLU ÇABA GÖSTERDİ

Toplantıda konuşan İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, “Şehir Tiyatroları’nın programını tebrik ediyorum. Elimizden geldiğince desteklemeye devam edeceğiz. Bunun altını çizmek gerekiyor ki farklı bir tonla anılsın.” 100’üncü yıl Şehir Tiyatroları deprem bölgesinde farklı bir çalışma yaptı. “Arkadaşlarımız deprem bölgesinde rehabilitasyon çalışması yaptı. Orada insanlarla tanıştılar. Deprem bölgesindeki halkın travmasını hafifletmeye çalıştılar. Şehir Tiyatroları ailesi olarak yeni yüzyılın kültürel bir Rönesans çağı olması için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz” dedi.

“HALDUN TANER ETABI GÜÇLENDİRME ÇALIŞMALARININ 1 YIL İÇİNDE TAMAMLANMASINI BEKLİYORUZ”

Polat, Haldun Taner Sahnesi’ne ilişkin sorulan soruya yanıt olarak şunları söyledi:

“Haldun Taner’in özel sorunları vardı. Aslında çarşı binası. İçinde beton bir alan var. Bu tarihi bina büyük hasar görmüş. Boğaziçi Üniversitesi’nin 15 yıl önce verdiği bir rapor var. Depreme dayanıklılığının neredeyse sıfır olduğu belirtiliyor, kullanılamayacağını ve güçlendirilmesi gerektiğini söyledi. Çalışmaya başladığımızda zemin sıvılaşması olduğunu gördük. Haldun Taner dışında 40’ın üzerinde fore kazık ile güçlendirme çalışması yaptık. Şimdi iç kısmı yapmak için gün sayıyoruz. Güçlendirme.Projenin 1 yıl içinde tamamlanmasını bekliyoruz.Muammer Karaca’ya ait binanın altında tarihi bir Fransız karakolu var.Üzerinde bir bina yükseliyor.Bu bina yanındaki konsolosluğun üzerine çıkmış gibi görünüyor. Önce konsolosluğun talebinin alınması gerekiyordu. Çok uzun bir görüşmenin ardından kendileriyle protokol imzaladık. Proje kendi takviminde devam ediyor. İnşallah 1-1.5 yıl içinde tamamlayacağız. Kenter Tiyatroyla ilgili olarak binanın iki binanın iç içe geçtiği benzersiz durum. Her iki binanın da deprem açısından riskli olduğunu gördük. Binanın başka sahipleri de var. Diğer mülk sahipleriyle bir anlaşmaya varmamız gerekiyor. “Bizim için çok önemli bir proje ama insanlar bunun zorluklarını bilmiyor.”

İLYAS CERAN: HATAY BELEDİYESİ ŞEHİR TİYATROLARIYLA DAYANIŞMA İÇİNDEYDİK

Toplantı Şehir Tiyatroları Müdürü İlyas Ceran’ın konuşmasıyla devam etti. Ceran ayrıca şunları kaydetti:

“Şehir Tiyatroları dünyanın en eski sanat kurumlarından biri. Sahnelerimizi modernize etmek, konfor alanlarını geliştirmek için çalışıyoruz. Teknolojik imkanları en iyi şekilde kullanmak için elimizden geleni yapıyoruz. Geçmişte yaşadığımız sorunları artık yaşamayacağız. Bilet alırken Bilet satın alma sistemlerimizi geliştireceğiz ve belli yerlere kiosklar yerleştireceğiz.Hatay Belediyesi Şehir Tiyatroları ile güzel bir bağ kurduk.Dayanışma içindeydik.Hem oyuncuların hem de fiziki durumlarının iyileştirilmesine yönelik çalışmalar yaptık. İstanbul pilot bölge. Biz de Anadolu’dan gelen talepleri karşılamaya çalışıyoruz. Çünkü her zaman bir arada olursak birlikte oluruz. Bazı şeyleri atlatırız.”

nurdagihaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu