Haber

Fas, Cezayir’in insani yardım teklifini reddetti

Fas, ülkede yaşanan 7 büyüklüğündeki depremin ardından Cezayir’in “acil insani yardım” teklifini reddetti.

Cezayir Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, “Cezayir hükümeti, Fas Krallığı’ndan, Cezayir’in sunduğu insani yardıma ihtiyacı olmadığını belirten resmi bir yanıt aldı.” Kelime kullanıldı.

Açıklamada, Cezayir’in her türlü ihtiyacı karşılamaya yönelik insani yardım malzemeleriyle dolu 3 uçağı hazır bulundurduğu belirtildi ve Fas Dışişleri Bakanlığı Genel Müdürünün, Cezayir’in Kazablanka Başkonsolosu’na şu mesajı ilettiği belirtildi: ülkesinin Cezayir’in yardımına ihtiyacı yok.”

Cezayir Dışişleri Bakanlığı’ndan 10 Eylül’de yapılan yazılı açıklamada, “Rabat’ın kabul etmesi halinde Cezayir, Fas Krallığı’na acil lojistik ve maddi yardım planı sunuyor.” ifadelerine yer verildi.

Bunun üzerine Fas Adalet Bakanı Abdüllatif Vehbi dün, Fas Dışişleri Bakanlığı’nın onayı doğrultusunda Cezayir’in yardım teklifinin kabul edilebileceğini vurgulayarak, Cezayir’e ayrıca tıbbi malzeme, çadır, battaniye ve yatak gibi insani yardımların yanı sıra 3 tesisin de yardımda bulunduğunu vurguladı. arama kurtarma, sivil savunma ve sağlık kitleri. Uçak hazırdı.

Fas’ta 7 büyüklüğünde deprem

Fas’ta 8 Eylül’de yerel saatle 23.10’da, merkez üssü Marakeş’in El-Huz bölgesinde olan 7 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

Depremin başkent Rabat başta olmak üzere Kazablanka, Meknes, Agadir ve Fez kentlerini etkilediği belirtildi.

Son bilgilere göre Fas İçişleri Bakanlığı, depremde can kaybının 2 bin 901, yaralı sayısının ise 5 bin 530 olduğunu açıkladı.

Cezayir hava sahasını Fas’a açtı

Fas’ta yaşanan depremin ardından Cezayir, 2021 yılından bu yana kapalı olan hava sahasının yardım ve yaralı taşıyan uçaklara açıldığını duyurdu.

Cezayir Dışişleri Bakanlığı’ndan aynı gün yapılan açıklamada, “Cezayir, depremde hayatını kaybedenlerin ailelerine ve kardeş Fas halkına başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyor. ” İfadesi kullanıldı.

Fas ve Cezayir arasındaki ilişkiler

Fas ile İsrail arasındaki diplomatik ilişkilerin 2020 yılında normalleşmesinin ardından dönemin İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid, 11 Ağustos 2021’de ilk kez Rabat’a resmi bir ziyarette bulundu.

Faslı mevkidaşı Nasser Burita ile Rabat’ta düzenlediği ortak basın toplantısında Lapid, Cezayir’in bölgede artan rolünden ve İran’la yakınlaşmasından endişe duyduklarını belirtti.

Bunun üzerine Cezayir Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, Fas Dışişleri Bakanı Burita’nın, Cezayir’e karşı “İsrail’i tehlikeli bir maceraya çekmek yönünde gizli emelleri olduğu” belirtildi.

Söz konusu açıklamanın ardından dönemin Cezayir Dışişleri Bakanı Ramtan Lamamra, 24 Ağustos 2021’de Fas’ın “düşmanca eylemleri” nedeniyle Fas ile diplomatik ilişkileri kesme kararı aldıklarını açıklamıştı.

Geçmişteki köklerle çatışma

Fas ile Cezayir arasında Batı Sahra meselesi nedeniyle uzun yıllardır gerginlik yaşanıyor.

Fas, Cezayir’i Batı Sahra bölgesindeki ayrılıkçı Polisario Cephesi’ni desteklemekle suçluyor. Cezayir’in komşusu Fas’ın Batı Sahra’da attığı adımları desteklemediği biliniyor.

haber-cinar.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu