Elleriyle çalışanlar dikkat!
İSTANBUL (İGFA) – Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Beyin ve Sınır Cerrahisi Uzmanı Op. Emre Ünal, daha çok ellerini çok kullanan kişilerde görülen karpal tünel sendromu ve tedavisi hakkında açıklamalarda bulundu.
Beyin ve Sınır Cerrahisi Uzmanı Op. Emre Ünal, “Bu bant karpal tünel dediğimiz tünelin tavanını oluşturuyor. Çeşitli sebeplerden dolayı zamanla kalınlaşır. Altından geçen dokuların ezilmesi karpal tünel sendromu olarak adlandırılır. Altından geçen siniri ezdiğinde parmaklarda uyuşma, karıncalanma, kuvvet kaybı ve ağrı gibi belirtiler ortaya çıkar. söz konusu.
EN DEĞERLİ BELİRTİ GECE UYKUDAN UYANMAK
Diyabet ve tiroid gibi hastalıkların da karpal tünel sendromuna neden olabileceğine dikkat çeken Ünal, bu hastalıkların kontrol altında tutulması gerektiği uyarısında bulundu.
Karpal tünel sendromu belirtilerinin genellikle yavaş yavaş başlayıp yavaş yavaş geliştiğini sözlerine ekleyen Emre Ünal, “Bu sendromun en değerli belirtisi, kişinin gece ağrısız ve uyuşukluksuz uyanması ve elini sıkma ihtiyacı hissetmesidir. Bu gibi durumlarda bir uzmana danışılmalıdır. Bu sendromun diğer semptomları arasında ellerde uyuşma, karıncalanma ve avuç içinde ve yanlış giden parmaklarda ağrı ve ağrı yer alır. Semptomlar en çok gazete, kitap, telefon veya direksiyon simidi gibi nesneleri tutarken görülür. Bu belirtiler normal günlük yaşamı veya uykuyu engelliyorsa bir uzmana başvurmak gerekir.” dedi.
EL İŞLERİ DİNLEYEREK YAPILMALIDIR
Karpal tünel sendromunu önlemenin yolunun elle yapılan işi uzun süre yapmaktan geçtiğini belirten Ünal, “Örgü örmek, küçük el işleri yapmak, resim yapmak veya asfaltı kıran iş makineleriyle çalışmak gibi saatlerce aynı hareketi yapmak. , bileği aşırı yüklemez. üzerine koyar. Bunun sebebi ise bileği uzun süre çalıştıran işi ara vermeden yapmaktır. Bu nedenle dinlenmeden uzun süre o işi yapmaktan uzak durmak gerekir.” şeklinde konuştu.
KADINLARDA DAHA SIK GÖRÜLÜYOR
Halihazırda şeker hastalığı olan, tiroidi düşük ve yatılı iş yapan kişilerde karpal tünel sendromunun daha sık görüldüğüne değinen Op. Emre Ünal, “Kadınlarda erkeklere göre biraz daha fazla görülüyor. Genellikle bilateraldir. Sinirin ne yaptığını bilirseniz belirtileri anlayabilirsiniz. Sinirin görevi parmağımızı hareket ettirerek bir cismi tutmak ve duyumunu sağlamaktır. Sinir sıkıştığında avuç içine doğru uyuşma, karıncalanma, ağrı ve güçsüzlük oluşur. Anlamadan ilerliyorsa, hastalık zayıflık noktasında çok ilerlemiş demektir.” terimleri kullandı.