Haber

Ege yaş meyve sebze ve mamulleri ihracatçıları 2024 yılı için 1 milyar 450 milyon dolar hedef belirledi

Anadolu’nun lezzetlerini dünyanın dört bir yanına ihraç ederek Ege Bölgesi’nde bitkisel ürün ihracatında lider olan Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği, son 6 yılda ihracatını ikiye katladı. EYMSİB, 2024 yılı için 1 milyar 450 milyon dolarlık ihracat hedefi belirledi.

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Basın Toplantısı, Ege İhracatçılar Birliği Koordinatör Yardımcısı Lider, Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Uçak, Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Koordinatör Lideri Jak Eskinazi, Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Lideri Bedri Girit, Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Vekili Cengiz Balık, Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Sadık Demircan, Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Vekili İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Unat, Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Yönetim Kurulu Üyesi Vildan Akgedik, Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Yedek Üyesi Ahmet Altubay, Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Kontrol Yönetim Kurulu Yedek Üyesi Ahmet Kaymaz, Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Yedek Üyesi Aydın Akyüzlü, Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Yedek Üyesi Berna Akyüzlü’nün katılımıyla gerçekleşti.

Cumhuriyetimizin 100. yılında birçok ürün grubunda ihracat rekorları kırarak yüzde 7 ihracat artışıyla Türkiye’ye 1 milyar 330 milyon dolar döviz kazandırdıklarını belirten Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Yardımcısı Lider ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Dernek Lideri Hayrettin Uçak, Cumhuriyet tarihinin 2023 yılında olacağını söyledi. En yüksek ihracat seviyesine ulaşmanın mutluluğunu ve gururunu yaşadıklarını belirtti.

EİB’de üçüncü sıraya yükseldik

“İhracat Değerlendirme Toplantısı”nda konuşan Lider Akşam, “Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına başarıyla girdik. 2023 yılı sonunda Ege İhracatçı Birlikleri arasında Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliğimizden sonra dördüncü birlik olduk. 2024 yılında 17 günlük ihracat performansımızla Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği’ni geride bırakarak 1 milyar 337 milyon dolarlık ihracatla en fazla ihracat yapan üçüncü birlik olduk. “2024 sonu için 1 milyar 450 milyon dolarlık ihracat hedefi belirledik” dedi.

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği’nin 2023 yılındaki 1 milyar 330 milyon dolarlık ihracatına 805 firmanın katkı sağladığını vurgulayan Uçak, sözlerini şöyle sürdürdü: “2024, ülkemiz için en az 2023 gibi değerli ve anlamlı bir yıl. Türkiye’nin yeni yüzyılının ilk yılı. Başlangıçlar her zaman değerlidir. Bu yıl da hedeflerimizi yüksek tutmak istiyoruz. Yılın ilk gününden itibaren hedeflerimize ulaşmak için büyük bir çaba ve heyecanla çalışmaya başladık. 2017 yılı sonunda 740 milyon dolar olan ihracatımızı 2023 yılı sonunda neredeyse iki katına çıkararak bu seviyelere çıkardık. Bu başarının arkasında büyük bir grup ve ekip çalışmasının olduğunu bilmenizi isterim. “Bu başarıda büyük emekleri olan Yönetim Kurulumuz, Üyelerimiz, Komitelerimiz, Genel Sekreterliğimiz ve sendika çalışanlarımıza teşekkür ediyorum.”

Türkiye ihracatının yüzde 23’ünü gerçekleştirdik

Türkiye’nin taze meyve ve sebze ve meyve ve sebze ürünlerinde 5.9 milyar dolar ihracat seviyesine ulaştığı ve bu ihracatın yüzde 23’ünün Ege Taze Meyve ve Sebze İhracatçıları Derneği tarafından yapıldığı bilgilerini paylaşarak, “Ürünlerimiz 160 milyon dolarla kurutulmuş domates, 141 milyon dolarla biber turşusu, 124 milyon dolarla meyve suları, 110 milyon dolarla kornişon turşu, 70 milyon dolarla taze domates, 49 milyon dolarla kiraz ve 42 milyon dolarla taze üzüm öne çıkıyor. milyon dolar” dedi. “Bu ürünlerin birçoğunda yılı ihracat rekorlarıyla tamamladık” dedi.

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Lideri Hayrettin Uçak da basın toplantısında yaptığı konuşmada, EYMSİB’in 2023 yılında 128 ülke ve gümrük bölgesine ihracat yaptığı bilgisini de paylaştı. Uçak, sözlerini şöyle sürdürdü; “İhracatımızda ilk 3’te; Almanya 220 milyon dolarla, ABD 181 milyon dolarla, Rusya da 118 milyon dolarla satın aldı. “İlk 10 ülke içinde İngiltere, Hollanda, İtalya, Polonya, Romanya, Kanada ve Fransa diğer pazarlar oldu.”

Yeni URGE Projesi başladı

2023 yılında ihracatlarını artırmaya yönelik birçok projeyi başarıyla yürüttüklerini belirten Yavaş, “Uluslararası tanıtım faaliyetleri kapsamında toplam 32 üye firmanın katılımıyla yürüttüğümüz 2 Urge Projemizi tamamladık. Endonezya ve Singapur ticaret heyetleri ile Ticaret Bakanlığımızın yüzde 75’i tarafından destekleniyor. Hiç vakit kaybetmeden yeni bir Urge projesi için kolları sıvadık ve bu ay itibarıyla 39 firmayla yeni Urge programımıza başlıyoruz. Ticaret Bakanlığımızın Uzak Pazarlar Stratejisi doğrultusunda 2024 yılında rotamız Singapur, Çin ve Güney Kore gibi pazarlar olacak. Tanıtım faaliyetlerimizi bu ülkelerde yoğunlaştıracağız. Bugüne kadar Antalya’da düzenlenen Türkiye’nin tek yaş meyve sebze fuarı Interfresh Fuarı’nı önemli girişimlerle İzmir’e taşıdık. Fuar ilk kez 2024 yılında İzmir’de düzenlenecek. Bunun için ayrı bir heyecan duyuyoruz. 26-28 Eylül tarihlerinde düzenlenecek Interfresh İzmir fuarı için önümüzdeki dönemde geniş katılımlı bir tanıtım toplantısı yapmayı planlıyoruz” dedi.

TURQUALITY Projesi geliyor

Türkiye’nin 2028 sonu için 400 milyar dolarlık ihracat hedefi belirlediğini hatırlatan Lider Uçak, bu hedefe ulaşmak için URGE Projesi’nin yanı sıra Ticaret Bakanlığı destekli Turquality Projelerine de 2024 yılında başlayacaklarını belirtti. Uçak, “Turquality projelerimizin önümüzdeki dönemde büyük ses getireceğini ve ülkemiz ürünlerinin tanıtımına büyük katkı sağlayacağını düşünüyorum” dedi.

Kalıntısız üretim için ikili saldırı

Gıda ürünleri ithalatı yapan ülkelerin kalıntısız ürün talep ettiğini belirten Lider Akşam, kalıntısız üretime yönelik çalışmalarını şöyle özetledi; “Kalıntısız üretim için Ege İhracatçı Birlikleri olarak İzmir, Aydın ve Muğla illerinde toplam 17.500 adet Akdeniz Meyve Sineği kapanı, Manisa ilinde ise 50.000 adet sirke sineği tuzağını üreticilerimizin kullanımına sunduk. “Sürdürülebilirlik ilkesi”ni temel alan projelerimizden biri olan “Kullandığımız Pestisitleri Biliyoruz” projemize 2023 yılında ürün gamını genişleterek devam ettik ve kalıntı sorunu yaşanan bölgelerdeki bulgularımızı Bakanlıklarımıza 2023 yılında sunduk. rapor. “Ege Üniversitesi ile yürüttüğümüz ‘Gıda Kayıplarının Tespiti’ konulu projemizi son aşamasına getirdik, raporlarını yakın zamanda kamuoyuyla paylaşacağız.”

Gençleri tarıma kazandıracağız

Gençleri tarıma çekmek amacıyla ilk kez 2019 yılında yürüttükleri “3. Nesil Tarımsal Girişimcilik” projesini pandemi ve 6 Şubat depremi nedeniyle askıya almak zorunda kaldıklarını belirten Yumurta, tarıma katkı sağlayacaklarını sözlerine ekledi. 2024 yılında projenin kapsamı genişletilerek genç üretici ve ihracatçıların eğitimi sağlanacaktır.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu