Haber

Diyarbakır’da 21 İlde Düzenlenen Operasyonlarda Aralarında Gazeteci ve Avukatların da Bulunduğu 126 Kişi Gözaltına Alındı

Diyarbakır 21 ilde düzenlenen operasyonda aralarında gazeteci ve avukatların da bulunduğu 126 kişi gözaltına alındı. Diyarbakır Barosu, “Meslektaşlarımıza, gazetecilerimize ve hak savunucularımıza yönelik özgürlük ve güvenlik hakkını ihlal eden hukuka aykırı uygulama durdurulmalı ve derhal serbest bırakılmalıdır.”

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında bu sabah 21 ilde eş zamanlı operasyon düzenlendi.

Operasyonda gazeteciler Abdurrahman Gök, Ahmet Kanbal, Osman Akın, Kadri Esen, Mehmet Yalçın ve Mikail Barut; Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Diyarbakır Şube Eşbaşkanı avukat Halise Dakalı, avukatlar Resul Tamur, Özüm Vurgun, Bünyamin Şeker, Berdan Acun, Pirozhan Karalı; Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz’in basın danışmanı Sezen Mercan, Amed Şehir Tiyatrosu Yavuz Akkuzu, Özcan Ateş ve Elvan Koçer Yıldırım ile siyasilerin aralarında bulunduğu 126 kişi gözaltına alındı.

“DETAYLAR HUKUKSUZDUR”

Diyarbakır Barosu, operasyona yazılı açıklamayla tepki gösterdi. Açıklamada şu görüşlere yer verildi:

“Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında Baromuz üyelerimizin, gazetecilerimizin ve hak savunucularımızın evlerine baskın düzenlenmiş, arama ve gözaltı kararına istinaden yakalama ve gözaltı işlemleri yürütülmüştür. Diyarbakır 3. Sulh Ceza Mahkemesi.

Temel hak ve özgürlüklere son derece keyfi bir şekilde müdahale edilmekte ve başta avukatlar, meslek kuruluşları ve sivil toplum kuruluşları olmak üzere hak savunucularının yargı tarafından hedef alındığı ve cezai tehditlere maruz kaldığı bir süreç yaşanmaktadır. Hak savunucuları hakkında yakalama, gözaltına alma, gözaltına alma gibi tedbirlerin haksız, gereksiz ve orantısız bir şekilde suistimal edildiği görülmektedir. Kovuşturulanlara aleyhlerindeki suçlamaların niteliği ve sebeplerinin en kısa sürede bildirilmesi adil yargılanmanın bir gereğidir. Meslektaşımıza ait soruşturma dosyasına hakkında uzaklaştırma kararı ve avukat yasağı var ve avukatlarının soruşturma belgesine ulaşması ve bilmesi engelleniyor. Meslektaşlarımıza, gazetecilerimize ve hak savunucularımıza yönelik özgürlük ve güvenlik hakkını ihlal eden hukuka aykırı uygulama durdurulmalı ve derhal serbest bırakılmalıdır.”

Kaynak: ANKA / Yeni

haber-sariveliler.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu