Teknoloji

Asteroit Ryugu’dan alınan örnekler Dünya’daki yaşama ışık tutabilir

Bilim insanları, asteroit Ryugu’dan alınan örneklerde organik moleküllerin varlığının doğrulanmasıYaşam bileşenlerinin Dünya’ya göktaşı ve asteroit çarpmalarıyla geldiği fikrine olan inancın artması.

Ryugu, 4 milyar yıl önce güneş sisteminin oluşumundan kalma kayalık bir kalıntı olan ilkel bir karbonlu asteroittir. Japonya’nın Hayabusa 2 görevi , 2019’da Ryugu’yu ziyaret etti ve yüzeyinden örnekler topladı. Bu örnekler bize güneş sisteminin ilk kademelerinde nasıl bir şey olduğunu öğrenmemiz için harika bir yol sağladı.

Araştırmacılar, Ryugu örneklerinde yüz binlerce iyon sinyalini algılar 15 amino asit, aminler, aromatik hidrokarbonlar ve diğer bileşikler de dahil olmak üzere çok sayıda organik molekülden kaynaklandığını belirtti. Araştırma Science dergisinde yayınlandı.

Japonya’daki Kyushu Üniversitesi’nde gezegen bilimcisi ve makalenin baş yazarı Hiroşi NaraokaNASA Goddard Uzay Uçuş Merkezi yayınında, “ Güneş ısıtması ve ultraviyole radyasyonun yanı sıra yüksek vakum koşulları altındaki kozmik ışın radyasyonunun neden olduğu sert ortamına rağmen, asteroit yüzeyinde prebiyotik moleküllerin varlığı, Ryugu’nun üst yüzey parçacıklarının organik molekülleri koruma potansiyeline sahip olduğunu gösteriyor.dedi ve devam etti: “ Bu moleküller, darbeler veya başka nedenlerle asteroitin üst katmanından atıldıktan sonra, potansiyel olarak gezegenler arası toz parçacıkları olarak dağılabilir ve güneş sistemi boyunca taşınabilirler.

Biyokimya alanındaki uzun süredir devam eden sorulardan biri, amino asitler gibi yaşam için yapı taşlarının Dünya’ya nasıl geldiğidir. Amino asitler ve nükleotidler gibi organik moleküller daha önce Dünya’ya düşen göktaşlarında bulundu, ancak düştükleri karasal ortamlardan kaçınılmaz olarak etkileniyorlar. bu elementlerin uzayda varlığı doğrulanamadı.

Ryugu bulgusunun özel bir değeri olmasının nedeni budur. Japon uzay ajansının (JAXA) Hayabusa 2 görevi, 2019’da Dünya’dan yaklaşık 320 milyon kilometre uzaktayken asteroit Ryugu’dan toz, çakıl ve gaz yığınları topladı. Misyon, 2020’de Dünya’ya yaklaşık 5,4 gram (yaklaşık bir çay kaşığı) asteroit örneği getirdi.

Araştırma grubu, Ryugu örneklerinin mikrometeoroid etkilerinden Güneş’ten ısınmaya kadar uzaya ve beraberindeki koşullara maruz kaldığını belirtti. Ekip yeni makalelerinde şöyle diyor: “ Asteroit yüzeyinde prebiyotik moleküllerin varlığı, bu moleküllerin Güneş Sistemi boyunca taşınabileceğini gösterir.” o yazdı.

NASA’nın OSIRIS-REx misyonu şu anda örnek örnekleme operasyonu yürüttüğü asteroit Bennu’dan dönüş yolunda.

İki asteroitin kimyasal bileşimini karşılaştırmak, iki kaya arasındaki benzerlikleri ve farklılıkları ortaya çıkaracak ve bilim adamlarının güneş sisteminin oluşumu hakkındaki anlayışımızdaki boşlukları doldurmasına yardımcı olacaktır.

haberkoycegiz.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu