Ekonomi

Asgari ücret başlar

Çalışma resmi olarak minimum bir fiyattan orta bir artış için başlar. Tespit komitesinin ilk toplantısı bugün saat 14.00’te yapılacak. Toplantı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın ev sahipliğinde gerçekleştirilecek. Asgari Fiyat Tespit Komisyonu işçi, işveren ve devletten 5’er temsilciden oluşacaktır. Personel dairesini TÜRK-İŞ, patronları ise Türkiye Patron Birlikleri Konfederasyonu temsil edecek. Kurul kararı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a iletilecek.

İlk görüşme öncesi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, TİSK Lideri Özgür Burak Akkol ile görüştü. Akkol, orta zam konusunda anlaştıklarını söyledi. Akkol, “Görüşümüz, bu süreci hızlı ve üçlü bir anlaşma ile tamamlamak istiyoruz. Benim şahsi arzum, tatil döneminden önce bu süreci tamamlamaktır.”

Refah payı talebi gündeme gelecek mi?

Bugünkü toplantıda tarafların orta dereceli ihale faizi için bir rakam söylemesi öngörülmüyor. Ancak gelecekte işçi temsilcilerinin düşen enflasyon oranları üzerine sosyal yardım hisselerine olan talebi gündeme getirmesi bekleniyor. Türk-İş heyetinin yüzde 25’in üzerinde zam için baskı yapması bekleniyor. Hükümetin asgari fiyat teklifi henüz netlik kazanmadı. Muhtemel senaryolar, farklı minimum fiyat rakamlarını ortaya çıkaracaktır.

Asgari fiyattaki %20’lik artış 10 bin 208 TL, %25’lik artış 10 bin 634 TL, %30’luk artış 11 bin 58 TL ve taban fiyat %40 artışla sonuçlanacak. 11 bin 910 TL.

“500 dolar” asgari fiyat hedefine ulaşmak için yüzde 37’lik bir artışa ihtiyaç var. Daha muhtemel görülen yüzde 30-35 aralığında artışla net 11 bin-12 bin TL bandında bir asgari fiyat belirlenecek.

2 hafta içinde belirlenmesi bekleniyor

Minimum fiyat; Personel, patron ve hükümetten beş temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan Taban Fiyat Tespit Kurulu çoğunluk kararı ile belirlenir. Şu anda asgari ücret brüt 10 bin 8 lira net 80 kuruş 8 bin 506 lira. Asgari fiyatın patrona maliyeti 11 bin 759 lira 40 kuruş. Minimum fiyattaki orta zammın 2 haftalık bir süre içinde belirlenmesi bekleniyor.

akhisarajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu