Haber

ABD Büyükelçisi Flake’ten F-16 açıklaması: Kongreye satış bildirimi gönderilecek

ABD, F-16’ların Türkiye’ye satılabilmesi için İsveç’in üyeliğinin kabul edilmesini şart koşmuştu.

Bu süreçte İsveç’in NATO üyeliği TBMM’de onaylanırken ABD’nin de adım atması bekleniyor.

Bu bağlamda Büyükelçi JeffFlake yeni bir açıklama yaptı.

ABD’nin Türkiye Büyükelçisi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın birkaç gün içinde İsveç’in NATO üyeliğine ilişkin son imzayı atacağını iddia ettiğini, bunun ABD Kongresi’nin İsveç’e F-16 savaş uçağı satışını onaylaması yönündeki adımları hızlandıracağını söyledi. .

“Türkiye’nin beklemesi için hiçbir neden yok”

Reuters’in haberine göre; Perşembe günü yapılan özel bir röportajda Büyükelçi Jeff Flake, resmi onay Washington’a ulaştığında ABD Dışişleri Bakanlığı’nın F-16 satışına ilişkin derhal Kongre’ye bildirim göndereceğini söyledi.

Reuters belge gönderme sürecinin ‘ birkaç gün içinde’Bunun gerçekleşmesinin mümkün olup olmadığı sorulduğunda Flake şunları söyledi: “Evet bekliyorum. TBMM harekete geçtiğine göre Türkiye’nin beklemesi için bir neden göremiyorum. Dolayısıyla bu konu Washington’a iletildiği anda Kongre’ye F-16 satışına ilişkin gerekli bildirimin Türkiye’ye yapılmasını bekliyorum. yapılacaktır.”söz konusu.

Biden’ın mektubu

ABD Lideri Joe Biden dün Kongre’ye bir mektup göndererek, Türkiye’de İsveç’in NATO üyeliğine ilişkin süreç tamamlanır tamamlanmaz F-16 savaş uçaklarının Türkiye’ye satışına ilişkin resmi tebliği Kongre’ye göndereceğini belirtti.

İsminin gizli kalmasını isteyen ABD’li bir yetkili, yaptığı açıklamada, F-16’ların Türkiye’ye satışına ilişkin mevcut durumu değerlendirdi.

Yetkili, açıklamasında şunları söyledi: Başkan Biden bugün Senato ve Meclis Dışişleri komitelerinin başkan ve üyelerine hitap ederek, İsveç’in NATO’ya katılım protokollerinin TBMM tarafından onaylanmasını memnuniyetle karşıladı ve bu süreç (Türkiye’de) tamamlandıktan sonra yönetiminin Türkiye’ye F-16 satacağını belirtti. . Kongre’ye resmi bildirimde bulunma niyetini ifade eden bir mektup gönderdi.”dedi.

ABD’li yetkili ayrıca şunları söyledi: “Başkan, Kongre’yi F-16’ların satışını geciktirmeden süreci ilerletmeye teşvik etti.”Kendisi de değerlendirmesini yaptı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu