Haber

ABD Başkanı Biden, Arjantin Devlet Başkanı Fernandez ile görüştü

ABD Başkanı Joe Biden, Arjantin Devlet Başkanı Alberto Fernandez ile görüştü. Çift, ekonomive güç dahil birçok alanda işbirliğini derinleştirmek.

ABD Başkanı Joe Biden, Arjantin Devlet Başkanı Alberto Fernandez ile Beyaz Saray’da bir araya geldi. ABD ile Arjantin arasındaki diplomatik ilişkilerin 200 yıldır devam ettiğine işaret eden Biden, son görüşmenin ikili ilişkilerin bir asır daha devam edeceğinin işareti olduğunu söyledi. ABD ve Arjantin’in demokrasi ve insan hakları konularında birlikte çalıştığına değinen Biden, Arjantin’in Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin Birleşmiş Milletler’deki (BM) duruşundan dolayı Fernandez’e teşekkür etti. Biden ayrıca iki ülke arasındaki temiz enerji, önemli madenler, teknoloji ve güvenlik konularında iş birliğini geliştirmek istediklerini vurguladı. Arjantin Devlet Başkanı Fernandez, Covid-19 salgını sürecinde ülkesine ve Güney Amerika’ya sağladığı aşı için Biden’a teşekkür etti. Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik işgal girişiminin dünya ekonomisi üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çeken Fernandez, ekonomiyi canlandırmak için birlikte çalışma kararlılığını yineledi. Ülkesinin ve ABD’nin demokrasi ve insan haklarını kalkınmanın ana unsurları olarak gördüğüne değinen Fernandez, küresel iklim değişikliği konusundaki endişelerini Biden’a iletti.

Beyaz Saray’dan açıklama

Görüşmenin ardından Beyaz Saray’dan yapılan yazılı açıklamada, tarafların bölgede demokratik kurumların ve iyi yönetişim uygulamalarının güçlendirilmesi için işbirliği yapma taahhüdünde bulundukları kaydedildi. Açıklamada Biden ve Fernandez, Ukrayna halkını desteklemek ve gıda güvenliği konusu da dahil olmak üzere Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin sonuçlarına karşı harekete geçmek için ikili iş birliğini ele aldı. Lider Biden ve Lider Fernandez, orta ABD-Arjantin’de yüksek teknoloji iş birliğini derinleştirmenin yanı sıra küresel zorlukları daha iyi ele almak için çok taraflı kalkınma bankalarında reform yapmak üzere diğer G20 ülkeleriyle birlikte çalışma konusunda mutabık kaldı.” ifadesi yer aldı.

Biden ile Fernandez arasındaki görüşme daha önce Temmuz 2022 olarak planlanmıştı ancak görüşme, Biden’ın Covid-19’a yakalanması nedeniyle ertelenmişti. – WASHINGTON

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu